Menu Close

Анкета за студиска програма Диететика и диетотерапија

Зимски семестар

Летен Семестар

  • Семестар 2
    • Калкулации и статистички операции во диететика
    • Микробиологија на храна
    • Одбрани поглавја од физиологија на човекот
    • Органска хемија за диететичари
    • Основни технолошки операции
    • Хемија на храна 1
    • Изборен предмет:
      • Спорт и здравје
  • Семестар 4
    • Моделирање и оптимизирање во нутриционизам и диететика
    • Општа биохемија и биохемија на храната
    • Принципи на нутриционизмот
    • Изборен предмет:
      • Макро/нано системи во дизајнот и формулацијата на нутрицевтиците
      • Макробиотичка и друга неконвенционална исхрана
      • Додатоци на исхрана
      • Природни конзерванси во производство на храна
      • Пробиотици и стартер култури
      • Интеракција лек-храна
      • Мириси и ароми во производство на храна
      • Овошје и овошни сокови
      • Природни антиоксиданси
      • Иновирани технологии во пакување на нутрицевтици
      • Зачински растенија и зачини
      • Основи на фармацевтска биотехнологија и примена кај нутрицевтици
      • Вода и нејзин квалитет
  • Семестар 6
    • Имунологија за диететичари
    • Контрола на квалитет и безбедност на храна
    • Основи на фармакотерапија и терапевтска исхрана
    • Токсикологија на храна
    • Изборен предмет:
      • Додатоци на исхрана
      • Интеракција лек-храна
      • Пробиотици и стартер култури