Menu Close

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2024-2025 година

Институт за фармацевтска хемија

  • Проф. д-р Љубица Шутуркова
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александар Димовски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александра Грозданова
    1. /
    2. Исхрана и имунитет
  • Проф. д-р Зоран Стерјев
    1. Евалуација на исходи од диетотерапија
    2. Примена на начелата на фармацевтски маркетинг при промоција на додатоци на исхрана
  • Проф. д-р Катерина Анчевска Нетковска
    1. Значење на нутритивните и здравствените тврдења при рекламирање на прехрамбените производи
    2. Улогата на етикетите на прехрамбените производи за потрошувачите
  • Проф. Д-р Зорица Наумоска
    1. Улога на дијатотерапевтот во промоција на здравје
    2. Нефармаколошки и фармаколошки третман на дебелина
  • Проф. Д-р Александра Капедановска Несторовска
    1. /
    2. /
  • Проф. Д-р Надица Матевска – Гешковска
    1. /
    2. /

Институт за фармацевтска технологија

  • Проф. д-р Катерина Горачинова
    1. Последици од лошо димензионирана диета без глутен за превенција и третман на целијачното заболување
    2. Презервација на свежа и минимално процесирана храна
  • Проф. д-р. Марија Главаш Додов
    1. Современи дозирани форми на активни супстанции кај пациенти со анемија
    2. Диететски режим и додатоци на исхрана кај пациенти со операција на желудник (Bariatric sleeve)
  • Проф. д-р. Рената Славевска Раички
    1. Примена на 3 Д печатење во производство на персонализирани додатоци на исхрана
    2. Примена на 3 Д печатење во производство на прехранбени производи за вселенски мисии
  • Проф. д-р Кристина Младеновска
    1. Улога на диетотерапевтите во управувањето со заемните дејства меѓу лековите и храната
    2. Тема од областа фармакотерапија и диетотерапија на хронични болести
  • Проф. д-р. Маја Симоноска Црцаревска
    1. Примена на 3Д биопечатење за подготовка на дозирани форми со пробиотици (експериментална)
    2. Диетотерпевтски режим кај пациенти со хронична опструктивна белодробна болест
  • Проф. Д-р Никола Гешковски
    1. Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на железо
    2. Примена на техниките на спреј-сушење и лиофилизација во подготовка на современи системи за подобрена биорасположивост на нутрицевтици
  • Доц. д-р Љубица Михаилова
    1. Примена на иновативни технологии во збогатување на бебешка храна со нутрицевтици
    2. Специјализирани формули и диететски режими кај бебиња и деца со алергија на протеин од кравјо млеко
  • Доц. д-р Душко Шалабалија
    1. Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на суплементи за вежбање
    2. Разлики во регулаторната рамка за додатоци на исхрана помеѓу С. Македонија и Европа

Институт за фармакогнозија

  • Проф. д-р Билјана Бауер
    1. Морско оревче зачин и лек
    2. Цимет зачин и лек
  • Проф. д-р Ѓоше Стефков
    1. /
    2. Производи што содржат соединенија со сулфур-употреба и бенефит
  • Проф. Д-р Марија Карапанџова
    1. Значење од секојдневна употреба на овошјето богато со антоцијани
    2. Омега-3 масни киселини и нивно значење во исхраната
  • Доц д-р Ивана Цветковиќ
    1. Додатоци во исхрана на база на бел млечен трн за подобрена фунција на црн дроб
    2. Природни производи со антиинфламаторен потенцијал за олеснување на болка во грб

Институт за применета хемија и фармацевтски анализи

  • Проф. д-р Анета Димитровска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Сузана Трајковиќ-Јолевска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Руменка Петковска
    1. Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
    2. Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
  • Проф. д-р Зоран Кавраковски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Ана Поцева Пановска
    1. Процесирање на храна и продукти на Maillard-ова реакција
    2. Органски молекули како адитиви во храна
  • Проф. д-р Катерина Брезовска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. д-р Јасмина Тониќ Рибарска
    1. Класични техники во анализа на храна
    2. /
  • Проф. д-р Јелена Ацевска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Наталија Наков
    1. Тема од област минерали и нивно значење за здравјето на човекот, во договор со студентот
    2. Тема од областа на инструментални методи за анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Лилјана Анастасова
    1. Калиум хлорид како замена за готварска сол: придобивки и ризици
    2. Тема од областа хемија на храна, во договор со студентот

Институт за применета биохемија

  • Проф. д-р Татјана Кадифкова Пановска
    1. Токсичноста на aдитиви во храна
    2. Биохемија на слободни радикали и антиоксиданси
  • Проф. д-р Марија Хиљадникова-Бајро
    1. Примена на олигоелементи во диетотерапијата
    2. Биохемиско значење на водата за здравјето на човекот
  • Проф. Д-р Тања Петреска Ивановска
    1. Влијание на пробиотиците врз имунитетот и дигестијата кај новороденчињата
    2. Транс масни киселини од храната и импликации врз здравјето
  • Доц. д-р Зоран Живиќ
    1. Диетотерапија и суплементација кај ревматоиден артрит
    2. Суплементација при примарни митохондријални нарушувања

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2023-2024 година

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2022-2023 година

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2021-2022 година