Menu Close

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2024-2025 година

Институт за фармацевтска хемија

  • Проф. д-р Љубица Шутуркова
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александар Димовски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александра Грозданова
    1. /
    2. Исхрана и имунитет
  • Проф. д-р Зоран Стерјев
    1. Евалуација на исходи од диетотерапија
    2. Примена на начелата на фармацевтски маркетинг при промоција на додатоци на исхрана
  • Проф. д-р Катерина Анчевска Нетковска
    1. Значење на нутритивните и здравствените тврдења при рекламирање на прехрамбените производи
    2. Улогата на етикетите на прехрамбените производи за потрошувачите
  • Проф. Д-р Зорица Наумоска
    1. Улога на дијатотерапевтот во промоција на здравје
    2. Нефармаколошки и фармаколошки третман на дебелина
  • Проф. Д-р Александра Капедановска Несторовска
    1. /
    2. /
  • Проф. Д-р Надица Матевска – Гешковска
    1. /
    2. /

Институт за фармацевтска технологија

  • Проф. д-р Катерина Горачинова
    1. Последици од лошо димензионирана диета без глутен за превенција и третман на целијачното заболување
    2. Презервација на свежа и минимално процесирана храна
  • Проф. д-р. Марија Главаш Додов
    1. Современи дозирани форми на активни супстанции кај пациенти со анемија
    2. Диететски режим и додатоци на исхрана кај пациенти со операција на желудник (Bariatric sleeve)
  • Проф. д-р. Рената Славевска Раички
    1. Примена на 3 Д печатење во производство на персонализирани додатоци на исхрана
    2. Примена на 3 Д печатење во производство на прехранбени производи за вселенски мисии
  • Проф. д-р Кристина Младеновска
    1. Улога на диетотерапевтите во управувањето со заемните дејства меѓу лековите и храната
    2. Тема од областа фармакотерапија и диетотерапија на хронични болести
  • Проф. д-р. Маја Симоноска Црцаревска
    1. Примена на 3Д биопечатење за подготовка на дозирани форми со пробиотици (експериментална)
    2. Диетотерпевтски режим кај пациенти со хронична опструктивна белодробна болест
  • Проф. Д-р Никола Гешковски
    1. Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на железо
    2. Примена на техниките на спреј-сушење и лиофилизација во подготовка на современи системи за подобрена биорасположивост на нутрицевтици
  • Доц. д-р Љубица Михаилова
    1. Примена на иновативни технологии во збогатување на бебешка храна со нутрицевтици
    2. Специјализирани формули и диететски режими кај бебиња и деца со алергија на протеин од кравјо млеко
  • Доц. д-р Душко Шалабалија
    1. Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на суплементи за вежбање
    2. Разлики во регулаторната рамка за додатоци на исхрана помеѓу С. Македонија и Европа

Институт за фармакогнозија

  • Проф. д-р Билјана Бауер
    1. Морско оревче зачин и лек
    2. Цимет зачин и лек
  • Проф. д-р Ѓоше Стефков
    1. /
    2. Производи што содржат соединенија со сулфур-употреба и бенефит
  • Проф. Д-р Марија Карапанџова
    1. Значење од секојдневна употреба на овошјето богато со антоцијани
    2. Омега-3 масни киселини и нивно значење во исхраната
  • Доц д-р Ивана Цветковиќ
    1. Додатоци во исхрана на база на бел млечен трн за подобрена фунција на црн дроб
    2. Природни производи со антиинфламаторен потенцијал за олеснување на болка во грб – 7/дд

Институт за применета хемија и фармацевтски анализи

  • Проф. д-р Анета Димитровска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Сузана Трајковиќ-Јолевска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Руменка Петковска
    1. Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
    2. Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
  • Проф. д-р Зоран Кавраковски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Ана Поцева Пановска
    1. Процесирање на храна и продукти на Maillard-ова реакција
    2. Органски молекули како адитиви во храна
  • Проф. д-р Катерина Брезовска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. д-р Јасмина Тониќ Рибарска
    1. Класични техники во анализа на храна
    2. /
  • Проф. д-р Јелена Ацевска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Наталија Наков
    1. Тема од област минерали и нивно значење за здравјето на човекот, во договор со студентот
    2. Тема од областа на инструментални методи за анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Лилјана Анастасова
    1. Калиум хлорид како замена за готварска сол: придобивки и ризици
    2. Тема од областа хемија на храна, во договор со студентот

Институт за применета биохемија

  • Проф. д-р Татјана Кадифкова Пановска
    1. Токсичноста на aдитиви во храна
    2. Биохемија на слободни радикали и антиоксиданси
  • Проф. д-р Марија Хиљадникова-Бајро
    1. Примена на олигоелементи во диетотерапијата
    2. Биохемиско значење на водата за здравјето на човекот
  • Проф. Д-р Тања Петреска Ивановска
    1. Влијание на пробиотиците врз имунитетот и дигестијата кај новороденчињата
    2. Транс масни киселини од храната и импликации врз здравјето
  • Доц. д-р Зоран Живиќ
    1. Диетотерапија и суплементација кај ревматоиден артрит
    2. Суплементација при примарни митохондријални нарушувања

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2023-2024 година

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2022-2023 година

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2021-2022 година