Skip to content
Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2022-2023 година
Институт за фармацевтска хемија
- Проф. д-р Љубица Шутуркова
- /
- /
- Проф. д-р Александар Димовски
- /
- /
- Проф. д-р Александра Грозданова
Употреба на суплементи кај имунолошки заболувања – 35/дд
- Исхрана и имунитет
- Проф. д-р Зоран Стерјев
- Евалуација на исходи од диетотерапија
- Примена на начелата на фармацевтски маркетинг при промоција на додатоци на исхрана
- Проф. д-р Катерина Анчевска Нетковска
- Значење на нутритивните и здравствените тврдења при рекламирање на прехрамбените производи
- Правата на потрошувачите и регулатива за безбедност на храна
- Проф. Д-р Зорица Наумоска
- Улога на дијатотерапевтот во промоција на здравје
- Нефармаколошки и фармаколошки третман на дебелина
- Проф. Д-р Александра Капедановска Несторовска
Планирање и имплементација на програма за диетотерапевтска поддршка кај кардиоваскуларни заболувања – 54/дд
Планирање и имплементација на програма за промоција најавно здравје – кардиоваскуларни болести – 56/дд
Планирање и имплементација на програма за диетотерапевтска подршка во здравствена заштита – дијабет – 71/дд
- Проф. Д-р Надица Матевска – Гешковска
- /
- /
Институт за фармацевтска технологија
- Проф. д-р Катерина Горачинова
- Последици од лошо димензионирана диета без глутен за превенција и третман на целијачното заболување
- Презервација на свежа и минимално процесирана храна
- Проф. д-р. Марија Главаш Додов
- Примена на флуид бед гранулација во индустријата за додатоци на исхраната
Пробиотици во дерматологија и козметологија – 32/дд
- Проф. д-р. Рената Славевска Раички
- Примена на 3 Д печатење во производство на персонализирани додатоци на исхрана
- Примена на 3 Д печатење во производство на прехранбени производи за вселенски мисии
- Проф. д-р Кристина Младеновска
- Улога на диетотерапевтите во управувањето со заемните дејства меѓу лековите и храната
- /
- Проф. д-р. Маја Симоноска Црцаревска
- Исхрана и диетотерапевтски режим при инфламаторни цревни заболувања
- Фармацевтски дозирани форми за третман на обезност
- Проф. Д-р Никола Гешковски
- Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на железо
- Примена на техниките на спреј-сушење и лиофилизација во подготовка на современи системи за подобрена биорасположивост на нутрицевтици
Институт за фармакогнозија
- Проф. д-р Светлана Кулеванова
- Влијание на исхраната врз здравјето на кожата
- Влијание на исхраната врз процесот на стареењето
- Проф. д-р Билјана Бауер
- Морско оревче зачин и лек
- Цимет зачин и лек
- Проф. д-р Ѓоше Стефков
Зачини и зачински смеси во употреба на Балканот – 55/дд
- Производи што содржат соединенија со сулфур-употреба и бенефит
- Проф. Д-р Марија Карапанџова
- Значење од секојдневна употреба на овошјето богато со антоцијани
- Омега-3 масни киселини и нивно значење во исхраната
- Доц д-р Ивана Цветковиќ
- Додатоци во исхрана што содржат екстракти од ароматични растенија или изолирани етерични масла
- Додатоци во исхрана за подобрување/олеснување на болки во врат
Институт за применета хемија и фармацевтски анализи
- Проф. д-р Анета Димитровска
- /
- /
- Проф. д-р Сузана Трајковиќ-Јолевска
- /
- /
- Проф. д-р Руменка Петковска
- Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
- /
- Проф. д-р Зоран Кавраковски
- /
- /
- Проф. д-р Ана Поцева Пановска
- Процесирање на храна и продукти на Maillard-ова реакција
- Органски молекули како адитиви во храна
- Проф. д-р Катерина Брезовска
- Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
- Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
- Проф. д-р Јасмина Тониќ Рибарска
- Класични техники во анализа на храна
- /
- Проф. д-р Јелена Ацевска
- Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
- Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
- Проф. Д-р Наталија Наков
- Тема од област минерали и нивно значење за здравјето на човекот, во договор со студентот
- Тема од областа на инструментални методи за анализа на храна, во договор со студентот
- Проф. Д-р Лилјана Анастасова
- Калиум хлорид како замена за готварска сол: придобивки и ризици
- Фактори што влијаат врз искористување на микронутриентите од храната
Институт за применета биохемија
- Проф. д-р Лидија Петрушевска-Този
- Диетотерапевтски пристап кај кардиоваскуларни заболувања
- Диетотерапевтски пристап кај канцер на дебело црево
- Проф. д-р Татјана Кадифкова Пановска
Токсикологија на прехранбени адитиви – 37/дд
Контаминенти кои се формираат во процесите на преработка и чување на храната – 51/дд
- Проф. д-р Марија Хиљадникова-Бајро
- Биохемиски аспекти на медицинската употреба на кетогената диета
- Биохемиски основи за примена на витамински суплементи во превентивни и терапевтски цели
- Проф. Д-р Тања Петреска Ивановска
Улога на јаглехидратите како макронутриенти – 28/дд
Улога на липидите како макронутриенти – 47/дд