МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ ПО ДИЕТЕТИКА И ДИЕТОТЕРАПИЈА
- Задолжителни предмети
1 Семестар | КР | 2 Семестар | КР |
Наука за храна | 7 | Принципи на нутритивна проценка | 4 |
Нутритивна биохемија и метаболизам | 6 | Здравствени придобивки од биоактивни компоненти во различни видови храна | 5 |
Исхрана и диететика | 5 | Клиничка исхрана | 8 |
Исхрана и јавно здравје | 4 | Нутрицевтици – иновирани технологии и ефекти врз здравјето | 6 |
Напредни сознанија за исхраната | 4 | Изборен предмет (модул 2) | 4 |
Изборен предмет (модул 1) | 4 | Изборен предмет (универзитетска листа) | 3 |
Вкупно 1 семестар: 30 ЕКТС | Вкупно 2 семестар: 30 ЕКТС |
3 Семестар | КР | 4 Семестар | КР |
Регулатива на храна и здравствени системи | 5 | Евалуирање на ефикасноста и исходот од диетотерапијата | 3 |
Биостатистика | 3 | Изборен предмет (модул 4 или 5) | 4 |
Методологија на научноистражувачка работа | 6 | Изборен предмет (универзитетска листа) | 3 |
Изборен предмет (модули од 2-6) | 4 | Изработка и одбрана на магистерски труд | 20 |
Изборен предмет (модул 3) | 4 | ||
Изборен предмет (модул 4 или 5) | 4 | ||
Изборен предмет (модул 6) | 4 | ||
Вкупно 3 семестар: 30 ЕКТС | Вкупно 4 семестар: 30 ЕКТС |
- Листа на задолжителни предмети
- Наука за храна, 7 ЕКТС
- Нутритивна биохемија и метаболизам, 6 ЕКТС
- Исхрана и диететика, 5 ЕКТС
- Исхрана и јавно здравје, 4 ЕКТС
- Напредни сознанија за исхраната, 4 ЕКТС
- Принципи на нутритивна проценка, 4 ЕКТС
- Здравствени придобивки од биоактивни компоненти во различни видови храна, 5 ЕКТС
- Клиничка исхрана, 8 ЕКТС
- Нутрицевтици – иновирани технологии и ефекти врз здравјето, 6 ЕКТС
- Регулатива на храна и здравствени системи, 5 ЕКТС
- Биостатистика, 3 ЕКТС
- Методологија на научноистражувачка работа, 6 ЕКТС
- Евалуирање на ефикасноста и исходот од диетотерапијата, 3 ЕКТС
III. Листа на изборни предмети
Модул 1:
- Менаџмент на проекти за промоција на здравје, 4 ЕКТС
- Диетотерапија базирана на докази, 4 ЕКТС
Модул 2:
- Функционална, органска и нова храна, 4 ЕКТС
- Освежителни и медицински чаеви, 4 ЕКТС
- Габи во исхраната и во диетотерапијата, 4 ЕКТС
Модул 3:
- Фармацевтска биотехнологија и примена кај нутрицевтици – напредно ниво, 4 ЕКТС
- Ентерална и парентерална исхрана, 4 ЕКТС
Модул 4:
- Исхрана на посебни популациски групи, 4 ЕКТС
- Исхрана на луѓе со посебни нутритивни потреби, 4 ЕКТС
- Исхрана на луѓе со хронични заболувања, 4 ЕКТС
- Згоеност и потхранетост, 4 ЕКТС
Модул 5:
- Генетски модификации во производство на храна, 4 ЕКТС
- Генетски аспекти на метаболизам на храна, 4 ЕКТС
Модул 6:
- Сензорска анализа на храната, 4 ЕКТС
- Фалсификување на храна и додатоци на исхраната, 4 ЕКТС