Menu Close

Пакет информации за студиската програма Магистерски студии по Диететика и диетотерапија  – студиска програма воведена во учебната 2018/2019година

Пакет информации за студиската програма Магистерски студии по Диететика и диетотерапија  – студиска програма воведена во учебната 2023/2024година

МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ ПО ДИЕТЕТИКА И ДИЕТОТЕРАПИЈА

  1. Задолжителни предмети
1 СеместарКР2 СеместарКР
Наука за храна7Принципи на нутритивна проценка4
Нутритивна биохемија и метаболизам6Здравствени придобивки од биоактивни компоненти во различни видови храна5
Исхрана и диететика5Клиничка исхрана8
Исхрана и јавно здравје4Нутрицевтици – иновирани технологии и ефекти врз здравјето6
Напредни сознанија за исхраната4Изборен предмет (модул 2)4
 Изборен предмет (модул 1) 4Изборен предмет (универзитетска листа)3
    
 Вкупно 1 семестар: 30 ЕКТС Вкупно 2 семестар: 30 ЕКТС 
3 СеместарКР4 СеместарКР
Регулатива на храна и здравствени системи5Евалуирање на ефикасноста и исходот од диетотерапијата3
Биостатистика3Изборен предмет (модул 4 или 5)4
Методологија на научноистражувачка работа6Изборен предмет (универзитетска листа)3
Изборен предмет (модули од 2-6)4Изработка и одбрана на магистерски труд20
Изборен предмет (модул 3)4  
Изборен предмет (модул 4 или 5)4  
Изборен предмет (модул 6) 4  
 Вкупно 3 семестар: 30 ЕКТС Вкупно 4 семестар: 30 ЕКТС 
  1. Листа на задолжителни предмети
  2. Наука за храна, 7 ЕКТС
  3. Нутритивна биохемија и метаболизам, 6 ЕКТС
  4. Исхрана и диететика, 5 ЕКТС
  5. Исхрана и јавно здравје, 4 ЕКТС
  6. Напредни сознанија за исхраната, 4 ЕКТС
  7. Принципи на нутритивна проценка, 4 ЕКТС
  8. Здравствени придобивки од биоактивни компоненти во различни видови храна, 5 ЕКТС
  9. Клиничка исхрана, 8 ЕКТС
  10. Нутрицевтици – иновирани технологии и ефекти врз здравјето, 6 ЕКТС
  11. Регулатива на храна и здравствени системи, 5 ЕКТС
  12. Биостатистика, 3 ЕКТС
  13. Методологија на научноистражувачка работа, 6 ЕКТС
  14. Евалуирање на ефикасноста и исходот од диетотерапијата, 3 ЕКТС

III. Листа на изборни предмети

Модул 1:

  1. Менаџмент на проекти за промоција на здравје, 4 ЕКТС
  2. Диетотерапија базирана на докази, 4 ЕКТС

Модул 2:

  1. Функционална, органска и нова храна, 4 ЕКТС
  2. Освежителни и медицински чаеви, 4 ЕКТС
  3. Габи во исхраната и во диетотерапијата, 4 ЕКТС

Модул 3:

  1. Фармацевтска биотехнологија и примена кај нутрицевтици – напредно ниво, 4 ЕКТС
  2. Ентерална и парентерална исхрана, 4 ЕКТС

Модул 4:

  1. Исхрана на посебни популациски групи, 4 ЕКТС
  2. Исхрана на луѓе со посебни нутритивни потреби, 4 ЕКТС
  3. Исхрана на луѓе со хронични заболувања, 4 ЕКТС
  4. Згоеност и потхранетост, 4 ЕКТС

Модул 5:

  1. Генетски модификации во производство на храна, 4 ЕКТС
  2. Генетски аспекти на метаболизам на храна, 4 ЕКТС

Модул 6:

  1. Сензорска анализа на храната, 4 ЕКТС
  2. Фалсификување на храна и додатоци на исхраната, 4 ЕКТС