Menu Close

Дипломски теми од студиска програма Диететика и диетотерапија за учебна 2021-2022 година

Институт за фармацевтска хемија

  • Проф. д-р Љубица Шутуркова
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александар Димовски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Александра Грозданова
    1. Употреба на суплементи кај имунолошки заболувања
    2. Исхрана и имунитет
  • Проф. д-р Зоран Стерјев
    1. Евалуација на исходи од диетотерапија
    2. Примена на начелата на фармацевтски маркетинг при промоција на додатоци на исхрана
  • Проф. д-р Катерина Анчевска Нетковска
    1. Значење на нутритивните и здравствените тврдења при рекламирање на прехрамбените производи
    2. Правата на потрошувачите и регулатива за безбедност на храна
  • Проф. Д-р Зорица Наумоска
    1. Серотонински рецептори – терапевтски пристапи за модулирање на нивната активност
    2. Нефармаколошки и фармаколошки третман на дебелина
  • Проф. Д-р Александра Капедановска Несторовска
    1. Планирање и имплементација на програма за промоција на јавно здравје- хемато- онколошки болести
    2. Планирање и имплементација на програма за промоција на јавно здравје- одржување на здрава телесна тежина
    3. Планирање и имплементација на програма за промоција на јавно здравје- деменција
  • Проф. Д-р Надица Матевска – Гешковска
    1. /
    2. /

Институт за фармацевтска технологија

  • Проф. д-р Катерина Горачинова
    1. Последици од лошо димензионирана диета без глутен за превенција и третман на целијачното заболување
    2. Презервација на свежа и минимално процесирана храна
  • Проф. д-р. Марија Главаш Додов
    1. Примена на флуид бед гранулација во индустријата за додатоци на исхраната
    2. Пробиотици во дерматологија и козметологија
  • Проф. д-р. Рената Славевска Раички
    1. Примена на 3 Д печатење во производство на персонализирани додатоци на исхрана
    2. Примена на 3 Д печатење во производство на прехранбени производи за вселенски мисии
  • Проф. д-р Кристина Младеновска
    1. Улога на диетотерапевтите во управувањето со заемните дејства меѓу лековите и храната
    2. /
  • Проф. д-р. Маја Симоноска Црцаревска
    1. Додатоци на исхрана во превенција и третман на КОВИД-19
    2. Примена на реолошките испитувања во прехрамбената индустрија и индустријата за додатоци на исхрана (теоретски или експериментален)
  • Проф. Д-р Никола Гешковски
    1. Современи пристапи за подобрување на перорална расположивост на железо
    2. Примена на техниките на спреј-сушење и лиофилизација во подготовка на современи системи за подобрена биорасположивост на нутрицевтици

Институт за фармакогнозија

  • Проф. д-р Светлана Кулеванова
    1. Влијание на исхраната врз здравјето на кожата
    2. Влијание на исхраната врз процесот на стареењето
  • Проф. д-р Билјана Бауер
    1. Морско оревче зачин и лек
    2. Цимет зачин и лек
  • Проф. д-р Ѓоше Стефков
    1. Зачински смеси во употреба на Балканот
    2. Производи што содржат соединенија со сулфур-употреба и бенефит
  • Проф. Д-р Марија Карапанџова
    1. Значење од секојдневна употреба на овошјето богато со антоцијани
    2. Омега-3 масни киселини и нивно значење во исхраната
  • Доц д-р Ивана Цветковиќ
    1. Додатоци во исхрана што содржат екстракти од ароматични растенија или изолирани етерични масла
    2. Додатоци во исхрана за подобрување/олеснување на болки во врат

Институт за применета хемија и фармацевтски анализи

  • Проф. д-р Анета Димитровска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Сузана Трајковиќ-Јолевска
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Руменка Петковска
    1. Проценка на балансиран внес на физиолошки макро и микроелементи(тема по договор)
    2. /
  • Проф. д-р Зоран Кавраковски
    1. /
    2. /
  • Проф. д-р Ана Поцева Пановска
    1. Процесирање на храна и продукти на Maillard-ова реакција
    2. Органски молекули како адитиви во храна
  • Проф. д-р Катерина Брезовска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. д-р Јасмина Тониќ Рибарска
    1. Класични техники во анализа на храна
    2. /
  • Проф. д-р Јелена Ацевска
    1. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
    2. Тема од областа: методи на анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Наталија Наков
    1. Тема од област минерали и нивно значење за здравјето на човекот, во договор со студентот
    2. Тема од областа на инструментални методи за анализа на храна, во договор со студентот
  • Проф. Д-р Лилјана Анастасова
    1. Калиум хлорид како замена за готварска сол: придобивки и ризици
    2. Збогатување на храната со витамини и минерали-долгорочна стратегија за подобрување на здравјето – 49/дд

Институт за применета биохемија

  • Проф. д-р Лидија Петрушевска-Този
    1. Диетотерапевтски пристап кај кардиоваскуларни заболувања
    2. Диетотерапевтски пристап кај гастроинтестинални заболувања – 29/дд
  • Проф. д-р Татјана Кадифкова Пановска
    1. Слободни радикали, антиоксиданси и функционална храна: влијание врз здравјето на луѓето – 30/дд
    2. Токсичност и безбедност на храната – 36/дд
  • Проф. д-р Марија Хиљадникова-Бајро
    1. Биохемиска основа на примената на кетогената диета во медицински цели
    2. Биохемиски основи за примена на витамински суплементи во превентивни и терапевтски цели
  • Проф. Д-р Тања Петреска Ивановска
    1. Диетотерапевтски пристап во третман на дебелина – 41/дд
    2. Улога на цревната микрофлора и пробиотици во превенција од алергија и интолеранција на храна – 50/дд